Какви книги да изберем за децата

Детската книга – това не са просто страници с цветни картини. Това е пътят към Въображението, където приказните герои оживяват , животните могат да говорят , героите побеждават злодеите . Но как да заведем там едно малко дете ? Проводник към този завладяващ свят може да станат мама и татко , ако започнат да приобщават детето към ежедневното четене на книги.

И ето го важния въпрос. Кога е най-добре да въведем децата в света на книгите ? Някои психолози смятат, че това трябва да стане веднага след като бебето се роди. Трудно е да си представим как при липсата на сън , притеснена майката седи до леглото на бебето със сборник детски приказки и чете приказка след приказка. Някой майки могат да си позволят „лукса“ да прекарат вечерта с книга с приказки в ръка. Други експерти, и аз съм съгласен с тях , твърдят, че трябва да се чете на детето едва тогава , когато едно дете може да изгради и произнася прости фрази и изречения . През този период детето вече е в състояние да възприема това, което чува от мама или татко . До тогава е съвсем достатъчно детето да разглежда картинките в книгите и поддържа информационен разговор – за развитие и формиране на определени умения , включително речта . Запомнете: Много е важно децата да общуват с родителите си.

Когато детето поотрасте и е в състояние съзнателно да слуша „Приказките на мама „, без да отвлича вниманието си , това е време, в което трябва да го срещнем и със „сериозните “ книги . За деца от 2 до 4 -годишна възраст могат да се четат същите книги, с които са израснали и родителите. Това са произведения на класически автори – Братя Грим , Шарл Перо и т.н.

Изборът на книга за деца между 3 и 6 години зависи преди всичко от личния мироглед на детето, неговите потребности и интереси. Най-добрият съвет е да не се натрапват на детето книги, за които не е готово и няма да разбере, или които вече е надраснало и са му безинтересни.

Малките ученици постепенно започват да четат самостоятелно. През този период , децата се интересуват от книги за замъци, феи и принцеси, които очакват своите освободители . Много от тези книги се превърнаха в анимационни герои.

Много е важно да се поддържа интереса на децата към четенето , през цялото време. Да се  възбужда “ апетита “ все повече и повече към нови книги. Никога не наказвайте детето си с четене на книги не го насилвайте, ако в дадения момент на детето ви не му се чете. И не забравяйте да похвалите детето си всеки път когато прочете нещо, макар и много малко.

Хубавата детска книжка е приключение , в което попадат младите читатели, за да се борят, заедно със своите герои със злото , да търсят съкровища , да спасяват приятели . Всички тези приключения не само развиват скоростта на четене , но и формират въображение и фантазия. Точно заради това си заслужава да отворим света на книгите за децата си .

Източник: Женски свят





{START_COUNTER}